Çocukken oyun oynamayanımız var mıdır acaba? Buna hayır diye cevap vermek çok güçtür çünkü oyun çocukluk dönemi için çok önemlidir ve bütün çocuklar oyun oynar. Fakat oyun oynamak sadece çocukluk döneminde yapılan bir eylem değildir, oyun oynamak anne karnında başlar ve yetişkinlik yaşamında da devam eder. Peki neden oyun oynarız? Oyun oynamak eğlencelidir ve bu bizi oyuna çeken en önemli nedenlerdendir ama oyun sadece eğlenmek için yapılan bir aktivite değildir.
Oyunun özellikle çocuklar için çok daha önemli anlamları vardır çünkü çocuklar oyun sayesinde duygularını, düşüncelerini ve yaşadıklarını dışa vururlar, kendilerini ifade etmeyi, duygularını dengelemeyi, olumsuz olaylarla baş etmeyi öğrenirler. Yani oyun çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimleri için çok önemlidir. Oyun ebeveynler için de çocuklarının iç dünyalarını keşfetmelerine yol açan çok sihirli bir alandır, o yüzden çocuğunuzla düzenli oyun oynamak hem onun iç dünyasını anlamanıza hem de aranızdaki bağın güçlenmesine yol açar.
Çocuklar duygu ve düşüncelerini yetişkinler gibi ifade edemedikleri için oyun psikologların da çocuklarla çalışırken kullandığı bir yöntemdir ve bu yönteme oyun terapisi denir. Farklı oyun terapi yöntemleri olmakla birlikte temelde oyun terapisi çocukların iç dünyalarını oyun aracılığı ile yansıtmasına ve olumsuz olaylarla baş etme becerisi kazanmasına yardımcı olur. Oyun terapisi oyun yardımıyla çocuğun iç dünyasını yansıtması ve terapist eşliğinde baş etmekte güçlük çektiği deneyimleri tekrar deneyimleyip değiştirerek güçlenmesine ve baş etme becerileri kazanmasına yol açar. Duygusal problemler, travmatik olaylar, okul problemleri, uyum problemi, sosyal beceri problemi yaşayan çocuklar için oyun terapisi etkili bir yöntemdir. Eğer çocuğunuzda bu veya buna benzer alanlarla ilgili destek alması gereken bir durum olduğunu düşünüyorsanız oyun terapisi sizin için doğru bir adres olacaktır.
Leyla Zaim
Uzman Klinik Psikolog