Her aile, çocuğun iyi dengelenmiş bir kişilik yapısıyla büyümesini ister. Bu da çocuğun büyürken geçirdiği evreleri bilmekle olur. Çocuğunuzun niçin belli bir davranışı sergilediğini anlayabilmek için, öncelikle gelişim evreleri ve bu evrelere özgü davranış değişikliklerinden haberdar olmanız gerekmektedir. Ancak akıldan çıkartılmamalıdır ki her çocuk farklı karakteristik özellikleri ve farklı gelişim hızıyla ayrı birey olduğuna göre, tipik davranış tanımlamaları her çocuk için geçerli değildir. Doğuştan gelen mizaç farklılıkları da, yaşa uyan pek çok davranışın farklı derecelerde sergilenmesine neden olur.
İlk çocukluk evresinin düğüm noktasını, aile ve çocuk için “ altın yaş” olarak nitelendirilen 5 yaş oluşturur. Bu yaş tamamıyla bir taklit çağıdır. Büyükleri dikkatlice izler ve aynen onların davranışlarını tekrarlamaya çalışırlar 5 yaş çocuğun gelişiminde ilginç dönemlerden biri olarak tanımlanabilir. Bu yaşta, çocuk çevresine ait yeni keşiflerde bulunur, yetişkin desteğine ihtiyaç duyar. Yetişkinin büyük izleyicisi ve tatbikçisi olan 5 yaş çocuğu, oyunlarında da genellikle yetişkinin ciddi uğraşlarını konu alır. Oyunlarında otobüs şöförü, öğretmen, anne-baba bakkal ya da doktor olur.
Arkadaşlar ile birlikte olmak, 5 yaş çocuğu için son derece önemlidir.Grup oyunlarında, gerçek beraberlik artık daha uzundur.Grup üyeleri oyunun kurallarını birlikte koyarlar.Konulan bu kurallara oyundaki herkesin uymasına özellikle dikkat edilir. 5 yaş çocuğu genellikle canlı, neşeli ve hareketli bir görünüm içindedir, konuşmayı, soru sormayı, hareketli oyunlar oynamayı, masal- öykü dinlemeyi anlatmayı sever.Olayların nedenleri ve niçinleri ile çok yakından ilgilidir.
5 yaş çocuğu, kendi kendine yeter ve sosyaldir. Kendinden emindir, şekilcidir ve uyumludur.Rahat ve ciddidir.Dikkatli ve kararlıdır.daha bilgili ve olgun bir birey görünümünde olan 5 yaş çocuğu , çevresine karşı dostça bir yaklaşım içindedir.En belirgin özellikleri arasında, yeterli ve dengeli oluşu gelmektedir.5 yaşındaki çocuk yeteneklerinden en iyi biçimde yararlanmak ister; hak ettiği sorumluluk ve ödüllere biraz olsun sahip olmaktan hoşlanır.5 yaş çocuğu yaşadığı kültür çevresine uyum göstermesini, başarılı bir kontrolle gerçekleştiren çocuktur.
Kendisine ilişkin düşünceleriyle, ailesine,eğer gidiyorsa kreşe ve topluma uyumu belirgin bir biçimde artmıştır.Ne kendiyle ne de çevresiyle çelişki içindendir. Paylaşmayı ve sıra beklemeyi öğrenir, oyunda adalet kavramını anlamaya başlar. Pratik, işbirlikçi ve uyumlu oyun oynar.
5 yaş çocuğunun “evet” , “hayır” tarzında yol gösterilmeye ihtiyacı vardır. Olumlu geribildirimlere daha iyi tepki verir. Uyarıların, tekrar tekrar ve dikkatle söylenmesini bekler. Kelimelerin anlamlarını öğrenmek ister.düzenli cümleleriyle insanlarla olan kişisel ve sosyal ilişkileri artar. Uygun fırsatlar verildiğinde, kendi kendine giyinme, yıkanma ve yemek yeme konusunda artık iyice ustalaşmış olan 5 yaş çocuğu, resim ve müziğe de ilgi duyar. Gelişmekte olan sayı kavramı ve buna ilişkin olarak öğrendiği sayılarla, saymaktan, işlemler yapmaktan hoşlanır.
5 yaş çocuğunun mücadelesi “Nasıl iyi olunur” sorusu üzerine kuruludur. O,bunu gerçekleştirmek için çok çalışır ve çoğunlukla başarılı olur.5 yaş çocuğu uyumsuzluk ve huysuzluk dönemini geride bırakmıştır. O, kas hâkimiyetinin gelişmesiyle, daha çabuk karar verebilmesi, düzenli cümleleriyle insanlarla olan sosyal ilişkilerinin artmasıyla farklı bir görünüm sergiler. Anne 5 yaş çocuğu için dünyanın merkezidir. Annesini memnun etmek, onun yanında olmak, ona yardımcı olmak ister. Anne-baba çocuğun sorularına bıkmadan cevap verip, olayları sebep-sonuç ilişkisi içinde anlatırsa; hem çocuğun sözcük bilgisini artırmış ve merakını tatmin etmiş, hem de olayları birbirine bağlamasına yardım etmiş olur. Örneğin “Camdan dışarı sarkma” yerine “camdan dışarı sarkarsan düşebilirsin” şeklinde açıklayıcı bilgi verdiği takdirde çocuk için bu tatmin gerçekleşir.